fbpx

2019 – Een nieuw begin

27th december 2018

We kennen het wel, de goede voornemens, maar hoe enthousiast we er ook aan beginnen, al gauw voelen ze als een opdracht. Wanneer dat het geval is, kan je de dagen al beginnen tellen vooraleer de voornemens de deur uit zijn. Hoe kan je dan wel het jaar goed van start gaan? Hierbij mijn 5 tips om van 2019 een topjaar te maken.

1. Zet een intentie

In plaats van goede voornemens te maken, kijk of je een intentie kan zetten op het jaar. Geef jezelf de tijd om er te geraken. Bij voornemens ben je bijna verplicht om er onmiddellijk mee te beginnen en vooral niet af te wijken. Een intentie is breder en kan je op je eigen tempo doen. Het hoeft niet groot te zijn, maar dat mag natuurlijk altijd. Bijvoorbeeld: "Ik ga in 2019 een boek schrijven. " Dat boek hoeft niet af te zijn in maart, zelfs niet in december. Het belangrijkste is dat je een intentie hebt voor 2019 en dat je elke dag eraan gaat werken.

Schrijf je intentie ergens op en hang hem aan de spiegel of de deur. Op die manier word je er regelmatig aan herinnerd. Formuleer je intentie ook met liefde. Maak van "Ik ga gewicht verliezen.", eerder "Ik ga mezelf verzorgen en de gezondste versie van mezelf worden.".

2. Maak een moodboard

Ik ben dol op moodboards! Knippen en plakken kan soms heel bevrijdend zijn en hoeft niet enkel worden beperkt tot kinderen. Verzamel wat tijdschriften, prenten of kijk online voor inspiratie en zet de schaar erin. Hou bij je moodboard vooral voor ogen wat jij graag voor 2019 zou willen. Heb je meer nood aan tijd met je gezin? Dan kan je een foto van een knusse thuis zoeken. Vind je niet de perfecte foto of prent? Werk dan met symbolen. Zo kan een vis symbool staan voor jij die je als een vis in het water wil voelen in 2019. Het is een leuke activiteit om met de familie of het hele gezin te doen, of gewoon op je eentje. Geef je moodboard een mooi plekje en neem af en toe de tijd om ernaar te kijken.

3. Schrijf een brief

Mijn persoonlijke favoriet is jezelf een brief schrijven. Je mag volledig zelf kiezen wat erin staat. Misschien wil je graag vertellen over het voorbije jaar, of waar je van droomt in 2019. Het maakt niet zoveel uit. Probeer gewoon eerlijk en open te schrijven. Niemand hoeft de brief te lezen buiten jij. Je kan er ook je angsten en onzekerheden in kwijt als dat goed voelt voor jou.

Berg de brief op in een mooi en veilig plekje, zodat je hem makkelijk terugvindt. Op de vooravond van 2020 kan je dan je brief lezen. Je zal ervan verstelt staan hoeveel alles geëvolueerd is op een jaar tijd. Misschien zijn er dingen uitgekomen, misschien ook niet. Het is een mooie manier om het jaar af te sluiten en aan het nieuwe te beginnen.

Schrijf een brief aan jezelf die je dan aan de vooravond van 2020 leest!

4. Visualiseer 2019

Ga ergens rustig zitten en sluit je ogen. Zie jezelf in 2019. Je dromen en wensen vervult. In volle actie. Laat je dagdromen maar de volle loop. Hoe meer detail hoe beter. Voor wie het moeilijk heeft om te visualiseren, kan je altijd mijn begeleide visualisatie doen.

Je kan deze visualisatie maandelijks herhalen om ervoor te zorgen dat je droom in leven blijft en dat je er telkens een stapje dichter bij komt. Visualisatie helpt om dromen concreter te maken en uitstelgedrag te vermijden. De tijd nemen om te dagdromen, zorgt er ook voor dat je je beter kan voorstellen hoe je droom er nu precies uit ziet. Dit hoeft niet in steen gegoten worden, maar is een mooie leidraad voor wat nog komen gaat.

5. 2019 wordt een Top jaar

Allemaal samen! "2019 wordt een top jaar!". Elke dag herhalen wat je graag wil zien gebeuren is een goeie manier om positieve energie te sturen richting je intentie. Ja, 2019 is een nieuw begin, maar eigenlijk is elke dag een nieuw begin. Doorheen de bochten en de moeilijke kronkels in de weg, heb je elke dag de kans om opnieuw te beginnen. Zolang je maar herhaalt waar je naartoe wil, zal niets je van je pad afbrengen. Er zit ontzettend veel kracht in woorden en herhaling, dus maak je eigen 2019 mantra en zeg hem zeker een keer per dag luidop. Of maak er een ware cheerleader routine van.

Want uiteindelijk is dat wat we allemaal nodig hebben, onze eigen cheerleader. En als je het in 2019 even niet meer ziet of je bent de weg een beetje kwijt? Stuur me dan een mail of een berichtje en dan zal ik even jouw cheerleader zijn, tot je er weer bovenop bent.

Gelukkig Nieuwjaar iedereen! Make it a happy one.