
Hoe starten met mediteren?
Niettegenstaande meditatie de laatste jaren een pak meer mainstream geworden is, zijn er ook nog steeds een pak mensen die er een verkeerd beeld van hebben. Sommigen beginnen – ter illustratie – “ooohhmmm” te zingen, anderen hebben het over stilzitten en vooral niet bewegen. En dan zijn er diegene die ervan overtuigd zijn dat meditatie draait rond je hoofd leegmaken. Ik ga je moeten teleurstellen: je hoofd leegmaken is onmogelijk. Zelfs voor ervaren rotten.
Wat is meditatie
Mocht jij ook zo over meditatie denken, dan ben ik ontzettend blij dat ik jouw kijk erop mag veranderen. Onlangs hoorde ik nog iemand met ervaring klagen over het feit dat hij de mantra voor zijn meditatie maar niet kon onthouden. Mijn verwondering zat niet in het feit dat hij de mantra niet kon onthouden, maar in het feit dat hij dat het belangrijkste onderdeel van de meditatie vond. Dus ook voor mensen met ervaring is dit misschien een fijne opfrisser.
Meditatie kent veel vormen, technieken en goeroes. Je zal ook veel lectuur vinden over de juiste manier om te mediteren. Ik ben ervan overtuigd dat er maar één manier is om te mediteren. Ja, slechts één manier. Tromgeroffel: jouw manier! Ik heb zelf al een brede waaier aan meditatietechnieken geprobeerd, en sommige vind ik zalig, andere vind ik maar niets. Zijn die laatste daarom ‘niet juist’? Nee, ze passen gewoon niet bij mij.
Maar, dus! Er zijn verschillende meditatietechnieken. De ene is vrij toegankelijk, de andere is al wat moeilijker. In essentie is meditatie echter ‘gewoon opdagen’. Anders gezegd: gaan zitten, al is het maar voor een minuut, en je aandacht op iets anders vestigen dan waar je mee bezig was. Meditatie is in feite een resetknop. Het moment dat je erop drukt, heb je het al gedaan. Simpel, niet?
Hoe begin ik eraan?
Ik ga eerlijk zijn: ik zou willen dat het effect van meditatie vergelijkbaar is met dat van een snoepje eten. Kortom: instant. Helaas vraagt meditatie tijd en oefening, om je leven grondig te verbeteren. Wat niet wil zeggen dat je niet onmiddellijk effect kan voelen. Sommigen voelen dat effectief al bij de eerste keer. Maar van zodra het effect niet meer voelbaar is, haken ze af. De meeste beginnersprogramma’s zijn daarom dertig dagen (inclusief dat van mij). Op die manier ben je goed ingewerkt. Maar wat als je de gekozen meditatietechniek maar niets vindt? Heb je dan dertig dagen verspild? Nee. Maar leuk is anders.
Daarom ben ik van het principe: experimenteer! Op mijn site kan je verschillende vormen van meditatie vinden. Probeer er enkele uit en zie waar jij je comfortabel bij voelt. Het gaat niet zozeer over het gewenste effect, maar over wat jij als beleving gemakkelijk vindt. Sommigen vinden visualisatie gemakkelijk en wanen ze zich onmiddellijk op een tropisch strand. Anderen houden het op simpele ademhalingsoefeningen. Nog anderen houden van een bodyscan en ten slotte zijn er diegene die graag mantra’s zingen. Door de jaren heen ben ik alle vormen beginnen waarderen en gebruik ik ze allemaal een beetje door elkaar, al naar gelang hoe ik me voel. Maar voor een beginner is het belangrijk om het pad met het minste weerstand te vinden.
In mijn online cursus “Leer mediteren in 30 dagen” combineer ik daarom verschillende methodes. Op die manier krijg jij een waaier aan technieken waar je uit kan kiezen. Het fijne daaraan is dat je vaak kan afwisselen. Sommige dagen ga je helemaal op in visualisaties, maar andere dagen ben je doodop en kan een bodyscan je tot rust brengen.
Practice
Maar hoe bekom je nu het effect waar CEO’s van grote bedrijven hun succes aan danken? Of hoe vermijd je dat je weer eens je middelvinger opsteekt naar andere bestuurders, omdat ze je de pas afsnijden? Of je perfect rustig blijft wanneer je lief weer eens onmogelijk te laat is? Oefenen, oefenen, oefenen.
Het beste moment om te starten met meditatie is wanneer je in een rustige periode zit. Ja, ik weet het, dan heb je het technisch gezien niet nodig. Maar ons menselijk brein zit vreemd in elkaar. We hebben de neiging om meditatie te laten vallen van zodra we het te druk krijgen of het te hectisch wordt, terwijl we het net dan het hardst nodig hebben. Wanneer we al wat meer geoefend hebben en de techniek onder de knie hebben, gaan we sneller naar meditatie teruggrijpen dan wanneer er een storm woedt in ons hoofd.
Met oefenen bedoel ik elke dag. Ja, ik weet het: je hebt veel werk. Maar ik meen het: elke dag! Het is de bedoeling dat meditatie een deel wordt van je leven. En vertrouw me maar: je kan het elke dag gebruiken. Stap twee is dan ook een tijdstip vinden dat voor jou werkt. Uit ervaring weet ik echter dat je best ’s ochtends mediteert. Ik hoor mensen zeggen “maar bij mij lukt dat beter ’s avonds”. En ja, voor sommigen is ‘s avonds ongetwijfeld beter. Maar eigenlijk kan ik die mensen op een hand tellen. Plus: meditatie in de ochtend zorgt ervoor dat je de dag goed begint. Ik zweer het: dat is goud waard! Probeer dus elke ochtend tien minuten vrij te maken om ergens rustig te gaan zitten en mediteren. Wil je dan ook nog graag ‘s avonds mediteren? Top! Dan mediteer je twee keer per dag.
En ik heb hier nu wel net een betoog afgestoken om ‘s ochtends te mediteren, maar hét belangrijkste is dat jij je goed voelt. Als je nog niet klaar bent om ’s ochtends te mediteren, kan het beter zijn om ‘s avonds of overdag te beginnen. Het moet vooral comfortabel aanvoelen, en je moet het kunnen volhouden. De gouden regel die boven alles staat: doe vooral wat goed voelt voor jou!
Ga naar een les
Het internet heeft het mogelijk gemaakt om online lessen te volgen en dat is fantastisch. Je kan mijn meditaties beluisteren en thuis oefenen. Maar als je een beginner bent, is het nog altijd beter om eens een les in levende lijve te volgen of een online cursus te doen. Je krijgt zoveel mee van je leraar en de medestudenten, en je kan er ook terecht met vragen. Maar het belangrijkste is het groepsgevoel waarbij je je gesteund voelt in je zoektocht naar jouw meditatiemethode. Ik weet dat veel beginners moeite hebben om een meditatiestudio binnen te wandelen, omdat de drempel hoog lijkt, maar geef het een kans. Luister eens bij je lokale yoga- of meditatiestudio voor meer info. Je kan ook altijd terecht op een van mijn events.

#dagelijksmediteren
Wie mij volgt op Instagram (@lanabauwens), zal het wel al gezien hebben in mijn Stories: elke dag post ik een foto van mijn meditatie. Ik doe dit om verschillende redenen. Eén: ik vind het leuk. Twee: ik wil mensen graag tonen dat elke dag mediteren kan. Drie: ik creëer er een community mee die mij steunt.
Wil je graag wat support? Post dan een foto met #dagelijksmediteren en tag me. Geen fan van Instagram? Dan kan je hetzelfde doen op Facebook of andere sociale media. Het belangrijkste is dat het fijn is om ervaringen met iemand te delen. Op die manier ga je het langer volhouden om uiteindelijk die gewoonte te kweken.
Apps

Sommige apps zijn ook visuele pareltjes zoals deze Headspace.
Voor wie een les nog net iets te spannend is, zijn er een aantal goeie apps op de markt die beginners kunnen helpen. Ik ben een grote fan van Headspace. Hun gratis dertig-dagen-programma is fantastisch. Je krijgt er, naast een basis in meditatie, ook tal van interessante tips en leuke quotes bij. De app is bovendien heel mooi vormgegeven.
Voor wie graag het wat serieuzere werk heeft, is er de 1 Giant Mind-app Die heeft ook een gratis programma, maar de meditaties gebeuren op basis van een mantra. Niettegenstaande die techniek efficiënt is gebleken, is ze niet voor iedereen. Maar geef het gerust een kans. Ik gebruik de app als afwisseling. Voor wie houdt van een meer spirituele beleving, kan op Spotify terecht voor de meditaties van Gabby Bernstein of je kan mijn meditatie gratis downloaden.
Je hebt tijd
Ik hoor vaak dat mensen het te druk hebben om ook nog eens te mediteren. Ik begrijp dat volledig. Alleen zorgt meditatie dat je meer tijd krijgt. Oké, dat klinkt misschien raar, maar het is wel zo. Een tijdje geleden had ik me overslapen. Technisch gezien had ik absoluut geen tijd om te mediteren. Ik heb toch de keuze gemaakt om tien minuten op mijn mat te gaan zitten. Daardoor was ik meer dan een kwartier te laat op mijn werk. Maar door die tien minuten ‘s ochtends te nemen, ben ik heel gefocust en kalm toegekomen. Die dag heb ik zo goed kunnen doorwerken dat ik een kwartier vroeger klaar was met al mijn werk. Het zal niet altijd zo letterlijk zijn, maar door meditatie ga je meer gefocust en productiever in het leven staan.
Nu, het heeft uiteraard geen nut om te mediteren, als meditatie je stress bezorgt, omdat je in tijdsnood zit. Maar voor die hectische momenten is er de toiletmeditatie. Ja, u leest het goed: meditatie op het toilet. De locatie is eigenlijk ideaal. Geen afleidingen en een rustige plek waar niemand je lastig valt.
Meditatie voor iedereen
Voor wie nog niet overtuigd is: er zijn nog andere opties. Zo kan je je ademhaling als meditatie gebruiken. Zes keer diep (en bewust) in- en uitademen werkt stress reducerend. Ademen moet je toch doen, dus kan je er maar evengoed een mini-meditatie van maken.
De Lijn en de NMBS zijn misschien wel een reden waarom je dag niet volgens plan verloopt, maar ze kunnen ook voorzien in je dagelijkse meditatie-fiks. Zet je koptelefoon op en geniet van tien minuten zen-tijd.
En zo zijn er tal van mogelijkheden. Hou vooral voor ogen dat meditatie draait rond even op de stopknop drukken. Stop bewust met wat je bezig bent en kies ervoor om – hoe kort ook – even de aandacht op jezelf te richten. Dat is de absolute essentie van meditatie.
Merci
Na je meditatie is het altijd goed om het nog eventjes rustig aan te doen. Geniet een paar minuten van de bubbel waar je in zit. En eindig elke meditatie met een bedanking aan jezelf – dat je de tijd genomen hebt om te mediteren, dat je moeite hebt gedaan om je mentale gezondheid te verzorgen, dat je investeert in jezelf. Geef jezelf een schouderklopje. Je hebt het verdiend.
Het pad kwijt zijn
Zelfs de meest ervaren goeroe raakt soms even de weg kwijt. Ook ik heb soms dagen dat het niet wil lukken, en dat mijn meditatie meer weg heeft van lijstjes maken van waar ik die dag allemaal geen tijd voor heb, dan van een ontspannende sessie ademen. Het is oké als het niet goed lukt, want er is geen goede of slechte meditatie. Meditaties waarbij je hoofd op hol slaat zijn even waardevol als diegene waar je je op een bootje te midden een oceaan van rust waant. Probeer geen label of oordeel op je meditatie te plakken. Vaak heb je zelf niet door dat je leven plots te vol zit. Door meditatie word je je daar bewust van. Een turbulente meditatie is net een goeie reminder om even wat down time in te plannen. Wat je meditatie ook naar boven brengt, het is allemaal even waardevol.
Er is geen einddoel aan meditatie. Wanneer je het een tijd oefent, zal je sneller terug in een rustige mindset komen. Net zoals bij zingen zullen je stembanden na genoeg oefenen automatisch naar de juiste toonladder gaan. Bij meditatie is dit hetzelfde systeem. Maar het is niet de bedoeling om steeds langer en langer te mediteren (tenzij je dit graag doet). De kracht zit in het blijven oefenen en blijven opdagen voor jezelf.
Ben je een paar dagen vergeten om te mediteren, dan is ook dat een mooie reminder dat je te veel aan het doen bent. Althans, voor mij is dat een mooie indicatie. Als ik geen tijd kan vinden in mijn drukke agenda om te mediteren, dan staat er gewoon te veel in en moet ik mijn prioriteiten evalueren. Maar het is perfect normaal dat het leven soms niet loopt zoals het gepland is. Dus van zodra je er weer klaar voor bent, kan je gewoon terug gaan zitten. It’s up to you.
Heb je wat hulp of ondersteuning nodig bij het starten of het terug oppikken van je meditatie? Of wil je gewoon wat nieuwe meditatietechnieken leren? Of misschien nog belangrijker, heb je nood aan wat meer rust in je leven? Dan is mijn online meditatiecursus voor jou. In 30 dagen leer ik jou op een toegankelijke manier mediteren. Neem een kijkje en kom bij de meer dan 100 mensen die al aan het mediteren gingen met de cursus.