fbpx

De moeilijkste dag van het jaar: moederdag

11th mei 2019

December 2013. Nu zo'n 6 jaar geleden. Maar eigenlijk begon het al vroeger. Die biologische klok waar ik nooit in geloofde, stond plots aan. We wouden graag een kindje, maar aangezien er zoveel veranderingen in ons leven waren, hadden we het tot dan uitgesteld. Maar in december 2013 waren we klaar. 2013 werd 2014, 2014 werd 2015 en plots lag ik in het ziekenhuis. Niet met een baby, maar wel met een 10cm grote tumor in mijn buik.

Vier jaar later ben ik nog steeds geen mama. Er gaat geen dag voorbij dat ik daar niet bij stil sta of over nadenk. Het maakt me niet ongelukkig of ik word er niet verdrietig van. Alleen twee dagen per jaar heb ik het moeilijk: kerst en moederdag.

Eerlijk had ik gedacht dat het dit jaar beter ging zijn. In november vorig jaar mochten we namelijk aankondigen dat we in verwachting zijn. We gaan adopteren. Hoe lang het nog gaat duren, dat weten we niet. Maar ze komen. Ik ga mama worden. De voorbije dagen is er helaas heel wat onzekerheid gegroeid rond adoptie. Dus mijn bange moederhart gaat terug een moeilijke moedersdag door.

Diep vanbinnen weet ik met zekerheid dat ik mama ga worden. Ik weet dat mijn kindjes ergens zijn. Ik moet hen gewoon vinden en tot bij hen geraken. En voorlopig lukt me dat niet. Dat doet pijn en ik moet toegeven dat ik het lange proces heb onderschat.

Tot de dag dat ik mijn kinderen in mijn armen kan nemen, zal moederdag altijd moeilijk blijven. De teller staat nu op acht maand en zes dagen. Maar eigenlijk doet het er niet toe. Elke dag wachten, gaat het meer dan waard zijn geweest. Maar tot die dag blijft er een plaatsje in mijn hart dat elke dag fluistert ik ben er klaar voor.

Voor iedereen die vandaag mama is, vier en geniet. Voor iedereen die geen mama wil worden, vier en geniet dat je die keuze hebt. Voor alle andere vrouwen, deze blogpost is voor jullie.