fbpx

Happinez Festival

26th mei 2019

Ik had er zo ontzettend lang naar uitgekeken. Voor de eerste keer ging ik naar een festival met yoga, meditatie en een overdosis aan interessante lezingen. Al jaren droom ik ervan om naar Envision Festival te gaan, maar dat is een prijzige bedoening. Het Happinez Festival is the next best thing en het bleek nog beter te zijn dan verwacht.

GRL PWR!

De eerste lezing waar ik naartoe ging was die van Carla Clarissa over Female Leadership. Jep, perfect om de dag mee te starten. En wat een verschijning. Carla straalde van het begin tot het einde. Ik voelde echt haar energie en dacht stiekem bij mezelf "zo wil ik later ook op een podium staan". Naast haar verschijning kwam vooral wat ze te vertellen had enorm binnen.

"Wij zijn de eerste generatie vrouwen die na decennia lang te zijn onderdrukt, eindelijk in leiderschapsposities terecht komen. Denk daar eens goed over na. De verantwoordelijkheid die wij hebben ten opzichte van de komende generaties." Op dat moment liep er kippenvel over me heen. Want het is waar. Als sterke vrouwen hebben we voor het eerst de kans om een verschil te gaan maken en het pad te openen voor de generaties die na ons komen.

Hoewel ik dagdagelijks bezig ben met vrouwen te empoweren en te ondersteunen, haalde Carla toch nog enkele werkpunten voor me aan. Zo sprak ze over uitgeput zijn. Iets waar ik de laatste tijd een beetje mee sukkel. De reden waarom we uitgeput raken, is omdat we ons aanpassen volgens Carla. Ik kan me daar wel in vinden. Ik voel hoe ik me vaak in bochten wring en me moet verantwoorden. Trouw blijven aan jezelf als vrouw is voor mij een van de moeilijkste oefeningen.

Daarnaast had ze het een paar keer over het belang van het lichaam. Alles begint en eindigt met je lichaam. Iets wat ik alleen maar kan beamen. Zorg voor je lichaam is iets wat prioriteit zou moeten zijn, maar ik voel ook vaak dat ik moeite heb om het een prioriteit te maken. Haar lezing is de hele dag bij me blijven nazinderen en ik heb het gevoel dat onze paden zeker nog gaan kruisen.

Mindful sex

De keuze voor de tweede lezing was al snel gemaakt. Jessica Graham kwam praten over mindful sex. Aangezien ik mindfulness geef, is het belangrijk dat ik ook op dat vlak mindful ben. Puur uit professionele overwegingen - of course. Zo'n lezingen kunnen ofwel super goed zijn, ofwel echt mega awkward zijn. Deze was gelukkig interessant. Jessica deelde open over haar ervaringen en stelde je onmiddellijk op je gemak.

Wat me het meeste is bijgebleven was de praktische oefening die je bij jezelf kan doen. Want mindful sex hebben, begint bij jezelf. Ik zou die oefening hier nu kunnen beginnen uitleggen, maar ik zou het nooit zo goed kunnen verwoorden. Dus ik raad aan om haar boek te kopen.

Ten slotte mochten mensen uit het publiek vragen stellen en een paar moedige zielen durfden het aan. De vraag hoe je sex hebt met twee kinderen die al weten "hoe laat het is", vond ik wel interessant. Graham maakte direct duidelijk dat sex inplannen helemaal niet slecht is en dat spontaniteit overrated is. Dat was nieuws voor mij. Daarnaast gaf ze de tip om tijd te steken in elkaar kort seksueel te prikkelen door de dag. Elkaar even op de kont slaan, aan het oor knabbelen, een diepe kus... je snapt het wel.

Blessings van de Indische guru

Als laatste ging ik naar de lezing van Indische guru Swami Jyothirmayah over ademhaling. Ik weet dat op vlak van ademhaling er nog wat werk bij me is. Wanneer de swami aankondigde dat hij tien mensen uit het publiek zou halen om op het podium - voor 1000 mensen!!! - te komen vertellen waarom je hier bent, brak het angstzweet me al uit. Uiteindelijk wandelde hij tot het einde van de zaal en terug zonder iemand te kiezen. "Heb je gezien wat die uitspraak deed met je ademhaling?"

Hij vertelde hoe ademhaling sterk gelinkt is met onze emoties. Dat wanneer we bepaalde emoties hebben onze ademhaling zich daaraan aanpast, maar ook het omgekeerde is waar. Iets waar ik me zeker nog verder in wil verdiepen.

Op het einde van zijn lezing kon je naar voor gaan om een blessing te vragen. Ik hou eigenlijk niet van zo'n dingen, maar schuifelde toch tussen de massa naar voor. Ik zou willen zeggen dat er iets magisch gebeurde wanneer de swami mijn hoofd aanraakt, maar helaas.

De hangmat, my happy place

Wat dan wel weer magisch was: de hangmat. Tussen de lezingen door mocht ik in een hangmat gaan liggen in de stilte tuin. Ik ben dol op hangmatten, dus stiekem was dat het hoogtepunt van mijn dag. Tijdens het avondfeest was er nog een vuurceremonie en heb ik mij laten schminken met glitters en al! Het festival eindigde met een deep house feestje waar we eens goed uit de bol zijn gegaan. Een geslaagd einde van een super leuke festival ervaring. Voor mij geen Werchter of Pukkelpop meer.

Ook in België ga ik dit jaar voor de eerste keer naar een yoga festival. Op 9, 10 en 11 augustus is er het Yoga Life Festival. Ik ben alvast benieuwd of jij er ook bij bent!