fbpx

Hoe plan je een nieuw project?

6th januari 2019

2019 is van start gegaan en misschien heb je tal van leuke ideeën om dit jaar te verwezenlijken. Maar hoe begin je daar nu aan? Een jaar lijkt misschien lang, maar het gaat zo snel voorbij. Daarom is het belangrijk om een idee te krijgen van wat je allemaal in een jaar kan verwezenlijken.

Plan

Sommigen zullen je vertellen dat je eerst een business plan moet maken, want de cijfers zijn belangrijk. Ik wil uiteraard geen afbreuk doen aan het goed voorbereiden van het financiële luik van je project. Alleen is voor mij de eerste stap vat krijgen op je droom en die in concrete stappen uitwerken.

Elk idee in mijn hoofd moet dus eerst geloven aan een ondervraging. Ik heb alle vragen die ik mezelf stel bij het starten van een nieuw project hieronder opgelijst, zodat jullie er ook mee aan de slag kunnen. Vooraleer je begint, neem de tijd om even te kijken wat je droom precies is.

Wanneer je denkt aan je nieuw project, waar word je precies enthousiast van? Wat is het eerste beeld dat in je opkomt wanneer je aan je droomproject denkt? Misschien is je droom om juwelen te ontwerpen, maar welk onderdeel zie je jezelf dan doen? Het eigenlijk maken? Of misschien eerder het verkopen? Of het fotograferen en online verkopen?

Soms is het niet onmiddellijk duidelijk waarom je iets graag wil doen of heb je er een verkeerd beeld van. Het wil niet zeggen omdat je enthousiast wordt van bijvoorbeeld het ontwerpen van juwelen, dat je de andere aspecten niet hoeft te doen. Je kan effectief je plan veranderen als je merkt dat juwelen misschien niet de essentie van je droom was. Zo kan het zijn dat je werd aangetrokken door het bezig zijn met je handen dan het eigenlijke verkopen.

Voor mij ging het ook zo met DreamCATchers. Ik vind het fantastisch om in DreamCATchers te werken en ik mis het nog elke dag. Alleen heb ik gemerkt dat ik meer hou van mensen te ondersteunen in hun droom op te starten, dan er zelf in te staan. Wees eerlijk met jezelf en probeer zo duidelijk mogelijk te antwoorden op de vragen.


De vragen

  • Wat wil ik bereiken?
  • Waarom doe ik dit?
  • Waar wil ik naartoe?
  • Hoe ga ik daar geraken?
  • Tegen wanneer wil ik dat bereikt hebben?
  • Hoe staat het in verhouding met de andere projecten (of verplichtingen) in mijn leven?
  • Wat kan het opbrengen?
  • Wat gaat het kosten?
  • Wat moet er nog gebeuren?

Wat wil ik bereiken?

Dit gaat over de specifieke mijlpalen die je voor jezelf ziet? In het geval van de juwelen kan het zijn dat je uiteindelijk een eigen winkeltje wil openen of je wil graag andere jonge juweelontwerpers samen brengen en ondersteunen of je wil dat je juwelen worden opgenomen door een groot merk en ze ooit op de catwalk zien verschijnen. Wat is voor jou de ultieme droom en hoe ziet die er dan concreet uit?
Mijn ultieme droom is om een tweedaagse workshop te geven voor een grote groep mensen, waar ik ook andere inspirerende mensen kan op uitnodigen om te spreken.

Waarom doe ik dit?

Deze vraag is heel belangrijk. Hoe eerlijker je bent, hoe makkelijker het gaat zijn om je doel te bereiken. Niets is zo belangrijk als je waarom. Dit is een heel persoonlijk iets dat enige zelfreflectie vraagt. Misschien ben je op zoek naar erkenning? Misschien wil je iemand overtuigen van je kunnen? Misschien wel jezelf? Of je doet het uit financiële overwegingen? Daar is niets mis mee. Maar probeer het dan concreet te maken. Bijvoorbeeld dat je graag ooit de financiële middelen wil hebben om een Tesla te kopen. Naast de droom om mijn kinderen een comfortabel leven te geven, staat een Tesla op het financiële verlanglijstje. Voor sommigen is het belangrijk dat ze hun ouders financieel kunnen ondersteunen of zelfs op pensioen kunnen laten gaan. Of misschien wel de reis die je al je hele leven wil maken? Ga hier niet te snel over, want het antwoord op deze vraagt gaat je helpen wanneer het plots moeilijk wordt.

What's the dream?

Waar wil ik naartoe?

In welke kringen wil ik mij begeven? Welke locaties behoren tot mijn droom? De fashion wereld? Welke mensen inspireren mij en hoe zie ik mezelf daarin passen? In dit project, wie ondersteunt je? Is het iets dat je alleen doet of heb je een team? Ik hou enorm van teamwerk en samen iets uit de grond stampen, maar ik kan me goed voorstellen dat je als juweelontwerper liever alleen werkt.
Wil je graag naar een ander land? Een ander continent? Of blijf je liever in Europa? Hoe ziet je wereld eruit?

Hoe ga ik daar geraken?

Nu je een goed beeld hebt van je droom, is de vraag hoe je dit gaat bereiken. Probeer hier vooral te brainstormen en alles wat er in je hoofd komt op te schrijven. Hoe denk je dat je die droom kan verwezenlijken? Misschien moet je nog een opleiding volgen? Website opzetten? Contacten leggen? Waar ga je van start? Hoe ga je uitbreiden? Misschien wil je een boek schrijven zoals ik of wil je een blog starten. Wat is volgens jou de manier om tot aan die catwalk te geraken met jouw juwelen? Probeer echt in detail te gaan en het vanuit alle hoeken te bekijken.

Eenmaal je alles hebt opgeschreven, kan je al je punten mooi oplijsten en er een volgorde in steken. Wat kan er nu al gebeuren en wat moet je eerst doen om naar de volgende stap te gaan?

Tegen wanneer wil ik dat bereikt hebben?

Veel mensen hebben een onrealistische kijk op dit onderdeel. Een project of onderneming opstarten vraagt tijd. Veel tijd. Dus wanneer je een tijdslijn in je hoofd hebt, doe die maar direct maal twee. Geef jezelf de tijd om het ook goed op te bouwen. Op lange termijn is het beter om geleidelijk aan op te bouwen en om stevig fundamenten te hebben. Je moet gemiddeld drie tot vijf jaar rekenen om iets op te starten. De reden om na te denken over een tijdslijn is vooral zodat je jezelf ook die tijd geeft. Eenmaal je begonnen bent, kan het zijn dat je jezelf veel druk op legt. Geef jezelf de tijd om te starten. Niets alles hoeft direct klaar te zijn. Start eerst met iets en werkt dat af. Daarna ga je naar de volgende fase. Veel nieuwe ondernemers willen te veel te gelijk doen en geraken zo vaak overweldigd.
En van zodra je de tijdslijn hebt, laat ze los.

Hoe staat dit in verhouding met andere projecten?

In onze dromen vergeten we soms dat het leven meer is dan ondernemen. We hebben ook hobbies, dagelijkse routines, sociaal leven, familie en misschien wel een part- of fulltime job. Bepaal goed in hoeverre dit project zich gaat verhouden tot alle andere aspecten in je leven. Het is volledig ok om dit project maar 20% van je tijd te laten innemen. Maar zorg dat je prioriteiten op voorhand goed zijn vastgelegd. Mijn eerste prioriteit is zelfzorg en mijn dagelijkse routine. Als ik niet 100% kan geven, dan hebben mijn vrienden en familie ook niets aan mij. Daarna komt mijn gezin, vrienden en familie. Ik maak altijd tijd voor de mensen die ik graag zie. Hoe graag ik mijn droom ook wil verwezenlijken, dat gaat voor. Ten slotte is er mijn job, die mij de financiële mogelijkheid geeft om dit project te doen. Op geen enkele manier zijn mijn prioriteiten een veroordeling van jouw prioriteiten. Als jij je droom als grootste prioriteit neemt, dan is dit uiteraard super. Dit is voor iedereen volledig anders.

Wat kan het opbrengen?

Sommige mensen gaan hier in detail een plan voor opstellen, anderen denken er totaal niet over na omdat het over hun passie gaat. Beide manieren zijn ok. Maar ga hier niet te licht over. Ik hoor vaak dat je niet gratis moet werken. Ik ben akkoord dat het belangrijk is om betaald de worden voor het werk dat je doet. Langs de andere kant is "geven" voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven. Wanneer ik echt overtuigd ben van iets, dan ga ik geld geen prioriteit maken. Zo zal ik altijd gratis content en meditaties blijven geven, omdat het belangrijk voor me is dat mensen met een beperkt budget ook kunnen deelnemen. Daarnaast vind ik het even belangrijk om je financiële waarde niet te laag te zetten. Financiële blocks zijn een groot struikelblok voor me en ik weet dat ik mezelf altijd lager ga inschatten. Iedereen heeft zo zijn werkpunten rond dit thema. Het laatste dat ik hier nog aan wil toevoegen is het belang van naar je cijfers te kijken. Niet iedereen wordt enthousiast van cijfers, maar het is belangrijk om altijd naar je cijfers te kijken. Ik kijk elke dag naar mijn rekeningen. Zo kan ik het zien groeien en tijdig ingrijpen moest dit niet het geval zijn.

Wat gaat het kosten?

Dit is voor velen een moeilijk onderwerp of struikelblok. Hoewel ik geen roekeloos gedrag wil aanmoedigen, hoor ik vaker dat ondernemers zich laten afschrikken door de kosten of de investering. Geld is energie. Wanneer je die energie steekt in iets dat jouw passie is, zal die energie ook terugkeren naar jou. Hier gaat het vaak over vertrouwen in jouw idee, jouw kunnen en jouw unieke pad. Een positieve mindset is vaak belangrijker dan een correct kostenplaatje. Voor mij was het steeds een struikelblok om altijd te veel te gelijk te willen. Ik had ook steeds het beste materiaal nodig, want dat was professioneel. Vaak kan je de kosten al onmiddellijk een heel plak verlagen door klein te beginnen. Begin met de absolute basics. Stel je bij elke uitgave de vraag: is dit absoluut noodzakelijk om mijn droom te verwezenlijken? Vaak kunnen uitgaven uitgesteld worden. Van zodra er geld binnenkomt, probeer zo'n 65% direct terug in je project te investeren.

Wat moet er nog gebeuren?

Nu je een goed beeld hebt van je droom, je prioriteiten en het financiële plaatje, is er nog een vraag die belangrijk is. Wat moet er nog gebeuren om van start te gaan? Het antwoord op die vraag is altijd: niets! Wat het ook is dat je graag wil doen, je kan vandaag van start gaan. En dat is waar deze vraag over gaat. Je hoeft niet het hele traject uit te denken, maar je moet wel ergens beginnen. Vergeet de uitgebreide website, de naamkaartjes, de fancy apparatuur. Wil je een blog? Schrijf je eerste post. Is een blog een te grote stap voor jou? Start dan met een paar Facebook posts. Wil je juwelen ontwerpen? Wacht niet op de opleiding, begin met wat dingen uit te proberen. Begin met kleine dingen. Haalbare dingen. Maar boven alles: begin. Al de rest gaat komen. Wil je een nieuw vak leren? Ga wat vrijwilligerswerk doen. Investeer op vlak van tijd.

Een belangrijk onderdeel van ondernemen is geloven in jezelf. Wacht daarom niet om jezelf voor te stellen als juweelontwerper, schrijver, blogger, grafisch vormgever, ... Own it! Het moment waarop je de beslissing hebt genomen om je droom na te jagen, is het moment waarop je die titel mag dragen. Wacht niet op de resultaten. De resultaten gaan er komen als jij ook overtuigd bent van je droom. Telkens je jezelf voorstelt als (vul in met je droom), sta je een pak steviger in je schoenen.

Plan B

Ok, nu hebben we ons plan en dan kan je het nu weggooien. Neenee, je hoeft het niet weg te gooien. Het is altijd fijn om er even naar terug te kijken. Maar eenmaal je je plan hebt uitgewerkt, moet je het loslaten. Want niets gaat ooit volgens plan. Het plan dient als een structuur, zodat je weet waar eerst te beginnen. Van zodra je die structuur hebt, moet je eigenlijk altijd opnieuw beginnen plannen.

Maar het belangrijkste is eigenlijk dat je geduld moet hebben. Hoe goed je plan nu ook uitgewerkt is. Je zal er maar 50%-75% van kunnen verwezenlijken. Er is altijd te weinig tijd of onvoorziene omstandigheden. Daarom is de belangrijkste skill van een ondernemer: geduld hebben. Op je hele carrière is een jaar niets. Alleen willen veel mensen dat alles snel, snel, snel gaat. Geniet van het moment. Je staat aan het begin van iets. Als je al direct aan de eindmeet staat, dan is het ook zo saai. Ondernemen moet je doen niet voor het eindresultaat, maar voor het traject. Dus als je het enkel doet voor de dure auto's en een vakantiehuis in Costa Rica, dan ga ik je moeten teleurstellen. Dat is niet waar ondernemen rond draait. Maar meer daarover in een volgende post.