fbpx

Hoe vind je je tribe?

1st mei 2019

Een tribe vinden is niet evident. Soms heb je het gevoel dat je er alleen voor staat. We've all been there. Maar ze zijn er. Mensen die hetzelfde denken als jij. Die hetzelfde willen ervaren. Waar je een diepere connectie mee wil.
Maar wat is een tribe nu precies en hoe kan je die vinden?

Een tribe?

Vroeger waren we gewoon om in stamverband te leven. Een band die ervoor zorgde dat we dingen konden delen. Uiteraard hebben we nu nog steeds een gemeenschap, maar die connectie en verbondenheid is niet meer hetzelfde. Sommige groepsactiviteiten zoals teamsport zorgen ervoor dat je wel een gevoel van verbondenheid hebt, maar een tribe gaat nog net iets dieper. Want we gaan eerlijk zijn, het leven is niet altijd evident. Een tribe is een groep mensen die er zijn om je te ondersteunen in de goeie en slechte dagen. Je kan altijd op ze rekenen.

En we hebben dat nodig. Velen onder ons voelen zich geïsoleerd en hebben moeite om connectie te leggen. Daarnaast hebben we zoveel op onze boterham tegenwoordig, dat we vaak wel wat hulp kunnen gebruiken. Al is het maar dat er iemand voor jouw even een boodschap kan halen. Zo'n netwerk van mensen rondom je zorgt ervoor dat je meer zelfzeker bent en steviger in het leven staat. Want wat er ook gebeurt, je hebt altijd een groep achter je die je zal opvangen.

Een vriendin of een tribe

Vroeger had ik steeds een beste vriendin. Een iemand die mijn steun en toeverlaat was. Ik zeg niet dat een beste vriendin hebben goed of slecht is, alleen miste ik iets. Misschien omdat ik een enig kind ben en uit een kleine familie. Ik miste groepsverband.

Wanneer je op een iemand leunt, kan dat soms ook zwaar worden voor die persoon. Iedereen heeft zijn leven en is niet altijd voor jou beschikbaar. Bij een tribe zal er altijd wel iemand zijn die je kan helpen. Ik heb het afgelopen jaar geen enkele keer gevoeld dat ik ergens alleen voor stond. Er was altijd wel iemand die er voor me was, zowel voor de leuke dingen als door de slechte momenten.

Wat ook ontzettend leuk is aan zo'n tribe, is de diversiteit. Mijn groepje is zo verschillend. Stel je de Spice Girls voor, maar dan ook nog verschillende leeftijden en achtergronden. Ja, we zijn een grappige bende. En al die verschillen zorgen voor zoveel inspiratie. Je leert zoveel bij en door hen leer ik ook weer tal van nieuwe, boeiende mensen kennen.

Wat doet een tribe?

Maar wat doet zo'n tribe nu precies? Gaan jullie allemaal in een cirkel zitten om kumbaya te zingen? Als je dat graag wil, dan kan dat. Maar een tribe kan veel vormen aannemen. En ook verschillen van grootte. Hoewel er een beetje een niets moet, alles mag vibe hangt rond het woord tribe, is het belangrijk van toch op regelmatige basis elkaar te ondersteunen. Zo komen wij maandelijks samen op volle maan. Daarnaast zien we elkaar meerdere keren per maand. We hoeven elkaar ook niet altijd allemaal samen te zien. Sommige van hen zie ik meerdere keren per week, andere maar sporadisch. We horen elkaar wel elke dag via Voxer of Instagram.

De tribe magneet

Ik was er niet echt op uit om mijn tribe te vinden. Het is eigenlijk een beetje per ongeluk gebeurd. In de eerste plaats is het begonnen met DreamCATchers. Daar ontmoette ik altijd veel gelijkgezinden. Op plaatsen komen waar jij je goed en begrepen voelt, is een mooi begin.

Maar er waren bepaalde delen van mezelf waar ik niet over praatte. Zelfs niet in DreamCATchers. Zoals spiritueel bezig zijn. Omdat zoiets niet professioneel zou overkomen. Althans dat dacht ik. Het moment dat ik die angst heb laten vallen, kwamen er plots mensen op mijn pad die net zoals ik op zoek waren naar connectie. Daaruit is dan mijn tribe ontstaan.

Dat wil niet zeggen dat je altijd alles moet delen, maar wat je deelt moet wel jouw waarheid zijn. Zo trek je ook de mensen aan die jou zullen ondersteunen wanneer jij het moeilijk hebt. Of jou begrijpen wanneer je advies nodig hebt. Een tribe magneet is dus in de eerste plaats jezelf zijn en ook open staan voor mensen om op je pad te komen. Het kan goed zijn dat ze al deel uitmaken van jouw leven, maar dat je nog niet de moeite hebt genomen om echt connectie met hen te maken. Dat kan zijn doordat je schrik hebt voor wat ze over je zouden denken of je wil jezelf beschermen tegen afwijzing. Er zijn veel redenen waardoor de stap om jezelf open te stellen overweldigend kan lijken. Probeer gewoon stil te staan bij het feit dat voor andere mensen dat vaak exact hetzelfde is.

Koffie iemand?

Maar nu concreet, wat moet je doen? Wel in de mooie woorden van Lori Harder, die er een volledig boek over schreef: Je hebt maar een one-liner nodig... tromgeroffel... "Zin om eens een koffie te gaan drinken?". Neen, echt serieus. Ik ben totaal geen sociaal persoon en ik had nooit door hoe je mensen kon leren kennen die je interessant vindt. Wel, nadat ik heb ontdekt dat ik gewoon een bericht kan sturen met de vraag om een theetje te gaan drinken, is er een wereld voor me open gegaan. Of zelfs als je iemand tegen komt op een event die jou wel interessant lijkt, vraag ze gewoon op de koffie. Eigenlijk heeft er nog nooit iemand neen gezegd, en soms duurt het even om een datum te vinden, maar het is bijna altijd al gelukt.

Soigneer je tribe

Een tribe hebben is cool. Je hebt altijd wel iemand die met jou ergens naartoe kan of een schouder om op te huilen. En wanneer we met zijn allen ergens heen gaan, dan is het kot vaak te klein. Maar je mag niet vergeten dat een tribe ook een investering van je energie en je tijd is. Soms zijn er momenten waarop je het druk hebt, maar iemand van je tribe je nodig heeft. Dan zal je ook ruimte en tijd moeten maken om er voor die persoon te zijn. Alles wat jij van je tribe leden verwacht, moet je ergens ook zelf kunnen geven. De quote hierboven kwam ik onlangs tegen en toont aan welke commitment een tribe is.

Dat gezegd zijnde, voor mij is die tijd en energie geen opdracht. Ik doe het met plezier. Omdat ik mij gedragen en ondersteund voel, is het een eer om dat ook voor hen te kunnen zijn.

Mijn online tribe

Ik had nooit gedacht dat ik een online tribe zou hebben. Ja, velen onder hen ken ik ook in het dagdagelijkse leven. Maar ik heb ook tal van mensen die ik nog nooit heb ontmoet. Ik hoop ze ooit allemaal in levende lijven te ontmoeten, maar die online connecties zijn niet minder waard. In tegendeel! Wanneer ik effe een moeilijke dag heb en daar iets over post, dan heb ik een paar uur later tal van berichten in mijn inbox met steun en positieve vibes. En ja, dat doet echt ontzettend veel. Het maakt niet uit waar ik ben, hoe laat het is of wat er aan de hand is. Dus naast dankbaarheid voor die groep die me zo ondersteunt, is dit ook een warme oproep aan iedereen die online een connectie heeft met iemand. Stuur hen een bericht. Er wordt soms neergekeken op sociale media met commentaar dat we geen fysieke connectie meer hebben met mensen, maar ik voel me meer verbonden met mensen dan ooit tevoren. Mijn online tribe zit in Zwitserland, Australie, Verenigde Staten, Hawai, ... Noem maar op. Ooit hoop ik ze allemaal te kunnen bezoeken.

Ben je nog geen deel van mijn online tribe? Check zeker eens Instagram, Facebook of LinkedIn. En ik meen het! Let's go for tea ;-)