fbpx

Ode aan de liefdesbrief

14th februari 2019

Tegenwoordig kunnen we via verschillende kanalen onze liefde voor iemand uiten. We kunnen een sms sturen, elkaar taggen in lieve berichten, een video opnemen,... noem maar op. Maar er gaat niets boven een old-fashioned liefdesbrief.

Liefdesbrieven kunnen relaties redden. Het is soms niet gemakkelijk om emoties te uiten, of jezelf bloot te geven. Een liefdesbrief is de ideale manier om je diepste emoties naar boven te laten komen. Het brengt je in de juiste stemming om jezelf opnieuw te omringen door liefde.

Niet voor iedereen komen woorden van liefde makkelijk op papier. Daarom geef ik je hier een aantal tips om de bal te doen rollen.

Liefdes meditatie

Om jou in de juiste stemming te krijgen en om je te inspireren, kan je een liefdesmeditatie doen. Dit is een meditatie waarbij je de tijd neemt om die persoon te visualiseren en die te zien in een liefdevol licht. Je kan dit doen door herinneringen op te halen waarbij je echt dol verliefd bent. Of door letterlijk de persoon te zien in een warm rood licht. Of je kan in je hoofd telkens iets lief zeggen en waarnemen hoe je je voelt als je dit tegen die persoon zou zeggen.

De tijd nemen om eerst deze visualisatie te doen, helpt om je in de juiste mindset te brengen om je brief te schrijven.

Kies je papier en pen

Uiteraard is het belangrijk wat je schrijft. Maar het papier en de pen zijn ook van belang. Je kan ervoor kiezen om er een echt kunstwerkje van te maken. Tijd nemen om je papier en pen te kiezen, geeft je ook de tijd om na te denken wat je precies wil gaan vertellen.

Je kan kiezen om op zoek te gaan naar mooi briefpapier in de winkel of je papier zelf te versieren. Je kan ook met foto's te werk gaan. Laat je creativiteit volledig gaan. Probeer er zoveel mogelijk van jezelf in te steken.

Je hoeft uiteraard geen fancy papier te gaan zoeken als je daar geen zin in hebt. Soms is een serviette of een bierviltje even schattig. Maar neem de tijd om iets te kiezen.

Eenmaal je gekozen hebt, maak dan de tijd om je brief te schrijven. Zorg dat je ongestoord kan schrijven. Je kan dit op een openbare plek doen als dit jou inspireert, maar zorg dat je privacy hebt.

Laat de angst los

De tegenpool van liefde is angst. Angst is wat altijd in de weg staat van liefde. Dit is zeker waar wanneer het op relaties aankomt. De beste liefdesbrieven zijn diegene waar je geen blad voor de mond neemt. Je hoeft niet te overdrijven en lyrisch te gaan doen, maar het moment waarop je eerlijk schrijft wat je voelt, zal het ook zo over komen.

In sommige situaties zal je niet weten hoe je brief ontvangen wordt. Onthou gewoon dat jij de brief schrijft, om jouw gevoelens te uiten. Schrijf hem niet om een bepaalde reactie te krijgen. Probeer om verwachtingen achterwege te laten.

Stel je kwetsbaar op. Schrijf de dingen neer die je misschien niet face-to-face durft te zeggen. Als je het moeilijk hebt, schrijf dan eerst een kladversie voor jezelf. Wat zou je allemaal willen zeggen, als hij/zij het nooit zou lezen. De inzichten die je krijgt in die kladversie, zullen je helpen om in je echte brief beter te verwoorden wat je wil zeggen.

Gebruik je eigen taal

Laat je niet tegenhouden door ontbrekend schrijftalent. Hoewel er echte pareltjes van liefdesbrieven zijn die je zeker kunnen inspireren, is jouw eigen stem en taal wat belangrijk is. Als jij veel vloekt, dan is "I fucking love you to bits." misschien jouw manier van schrijven. Jouw eigen taal zal de brief alleen maar authentieker maken en meer effect hebben.

Wat kan je schrijven

Laat vooral je hart spreken, maar als je niet weet waar te beginnen, heb ik hier een aantal onderwerpen:

  • Omschrijf waarom je deze brief schrijft
  • Haal een mooie herinnering op
  • Schrijf wat je graag ziet aan hem/haar en waarom
  • Beschrijf hoe je leven verandert is sinds jullie elkaar hebben ontmoet
  • Het belangrijkste van allemaal: schrijf in duidelijke taal hoe graag je hem/haar ziet. Die ene zin hoeft niet gecompliceerd te zijn. De woorden op papier zetten, is op zich al een prachtig iets. Er zal nooit iemand teleurgesteld zijn met "I love you."
  • Vertel iets over hoe je jullie toekomst samen ziet.

Voor jou

Zorg dat je in je brief vooral de focus legt op de persoon voor wie je het schrijft. Beschrijf die persoon tot in detail en beschrijf ook duidelijk je gevoelens. Als je moeite hebt om de juiste woorden te vinden, gebruik dat quote's van andere schrijvers. Onthou vooral dat de brief niet over jou gaat.

Plaats je ook in de schoenen van de persoon die hem gaat lezen. Wat zou jij graag lezen in zo'n brief? Wat heb jij nood aan om te horen? Liefde begint bij geven. Als je graag iets wil van je geliefde, geef het dan zelf eerst. Wees moedig in je brief en geef jezelf bloot.

De postduif

Schenk misschien ook even wat aandacht aan hoe je de brief bezorgt. Je kan natuurlijk gewoon de post gebruiken, maar er zijn ook leukere, originelere manieren. Ik heb ooit een liefdesbrief op de brommer van mijn crush geplakt. Een maand later nog steeds geen reactie. Na veel tranen en teleurstellingen heb ik hem ermee geconfronteerd! Bleek dat de brief nog steeds aan zijn brommer plakte en hij het nooit had gezien. We hebben er goed kunnen om lachen. Wees creatief, maar zorg dus ook dat de brief op bestemming geraakt.

Een liefdesbrief afgeven en erbij blijven staan is misschien ook niet ideaal. De impact van de brief zal veel groter zijn wanneer de persoon de tijd kan nemen om alles rustig te lezen en op te nemen. Hou dus ook je timing in de gaten. Iemand een brief geven vlak voor een belangrijk examen of meeting is een no-go.

Wie echt voluit wil gaan, kan zich altijd laten inspireren door Amélie.

In een brief worden alle andere elementen weggestript. Het zijn jouw woorden zonder gezichtsuitdrukkingen, zonder intonnaties en zonder opsmuk. Het is een rauwe vorm van communicatie en dat maakt het ook zo mooi. Een liefdebrief kan veel krachtiger zijn dan de mooiste ring.