fbpx

Waarom ik gestopt ben met “self-care”

7th maart 2019

Ik ben er al een aantal weken over aan het nadenken, maar sinds kort heb ik het moeilijk met het concept van "self-care". Op sociale media zie je vaak oproepen om meer zorg te dragen voor jezelf onder de noemer van self-care. De hashtag heeft maar liefst 12.4 miljoen posts. Daar horen dan uiteraard mooie foto's bij van een magisch bad met roze water omringd door bloemen. Of wat dacht je van alle fantastische quotes die je vertellen hoe jij je leven moet leiden. En uiteraard is de cosmetica sector dol op de self-care hype, met gespecialiseerde producten om je self-care moment nog iets beter te maken. Maar helpt dat echt? Zijn zo'n posts productief voor onze zelfzorg en wat is zelfzorg dan precies?

Een fameus self-care bad

Self-care stress

First things first. Uiteraard is zorg dragen voor jezelf belangrijk. Je gaat mij nooit horen zeggen dat we niet meer voor onszelf moeten zorgen. Wat voor mij van belang is, is hoe we dat doen. En daar wringt het schoentje voor mij. Vaak krijg ik gewoon stress van alle "self-care" dingen die ik zogezegd zou moeten doen.

Ook het label #selfcare geeft zo'n verkeerd beeld. Onlangs posted ik in mijn stories over hoe ik een bad ging nemen. Ik was blij. Echt oprecht blij dat ik heel even tot rust kon komen. Maar heel eerlijk was het geen rust moment. Of een self care moment. Ik heb dat bad laten lopen, er wat olie in gesmeten, 5 minuten in gezeten waarbij ik constant aan het denken was wat ik eigenlijk nog allemaal moest doen. Eruit gekropen met een gevoel van Hier had ik echt gewoon geen tijd voor. Dus dat "self-care" moment had echt nul de botten nut! Dus ben ik dan ook maar gestopt met het hele gedoe.

Dat heet dan gelukkig zijn

Want wat we vergeten in de hele hetse rond self-care is wat ons gelukkig maakt. Ik word gelukkig van veel werken aan de passie projecten die ik heb. Ja, ik eet dan niet goed. Ik slaap niet voldoende. Mijn lijf krijgt niet de aandacht die ideaal zou zijn. Maar weet je wat... Ik ben gelukkig. Ik hou van de energie die het me geeft. Uiteindelijk zou het daarover moeten gaan. Wat geeft je energie? Wat laadt je op? Dus geen self-care momenten waarbij ik in de zetel lig of een bad neem. Dat zijn voor mij herstel momenten. Zelf zorg draait over je goed voelen. Over een glimlach op je gezicht toveren. Dus vanaf nu draait het over wat mij echt gelukkig maakt.

Als we naar self-care kijken als iets dat we nodig hebben om even te bekomen van het dagelijkse leven, dan is er in mijn ogen iets mis. Ok, we hebben allemaal even nood aan ontspanning. Maar ontspanning gaan we gewoon doen. Self-care lijkt meer en meer weg te hebben van een opdracht. Wat als we de conversatie eens anders gaan voeren? Wat als we nu eens een leven beginnen te leiden waarbij self-care overbodig is? Is er nog nood aan self-care als we gelukkig in het leven staan en elke dag leven volledig in tune met onszelf? Waarom zijn we gelukkig met self-care "momenten"? Dus geen self-care meer voor mij. Als ik self-care momenten nodig heb, dan moet ik mijn leven herschikken. Dan is er niets in balans en er is niet genoeg epsom badzout met lavendel olie op de wereld om dat te fixen.

Me time

En kunnen we het ook even hebben over "me time"? Ergens onderweg heeft er iemand beslist dat we meer tijd aan onszelf moeten besteden. Ik ben volledig akkoord dat we tijd moeten besteden aan onszelf. Je kan mijn meditatie als "me time" bestempelen. Het is uiteraard belangrijk om de tijd te nemen om te luisteren naar hoe het met je gaat. Maar kunnen we evenveel waarde hechten aan tijd met anderen te spenderen? Want daar is zoveel energie en liefde uit te halen. Connecties is wat ons naar een hoger niveau haalt. Wat ons menselijk maakt. In een maatschappij waar zoveel mensen zich alleen en geïsoleerd voelen, hebben we volgens mij meer nood aan "together time" of misschien wel "supportive" time.

Dus dit is een warme oproep voor gelukkiger in het leven te staan dan telkens self-care te moeten oproepen om je op te lappen. En voor meer connectie te maken met anderen. Kom uit je zetel, ontdek de wereld, ontdek elkaar, ontdek je dromen en ga ervoor!