fbpx

Wat betekent spiritualiteit voor mij?

6th januari 2019

Had je me een jaar geleden gevraagd waar ik in geloof, dan had ik wat incoherente woorden gemompeld en het gesprek snel een andere richting uitgestuurd. Terwijl het antwoord eigenlijk niet zo moeilijk is. Alleen heb ik ergens onderweg opgepikt dat het niet meer "cool" was om in iets te geloven. Zelfs in die mate dat het mijn jobkansen zou verminderen. Geen idee waar dat idee vandaan kwamen, maar het zorgde ervoor dat ik elk soort van spiritueel of religieus teken uit mijn leven verwijderde. De enige plek waar ik een gevoel van aanvaarding had, was tijdens mijn yoga- en meditatieles. Behalve mijn man en mijn mama wist eigenlijk niemand iets over mijn geloof of mijn spiritualiteit. Als je mij iets beter kende, liet ik al wel eens iets vallen waardoor je wel al kon merken dat die new age-fase niet zomaar een fase was.

Maar een goed jaar geleden kwam daar verandering. Ik wil niet zeggen dat ik me schaamde, maar ik voelde dat ik niet 100% mezelf kon zijn. Wanneer je zoiets ingrijpends als kanker meemaakt, dan maak je je plots een pak minder zorgen over wat mensen denken of welke jobkansen je hebt. Plots is er maar een ding echt belangrijk: onvoorwaardelijk jezelf kunnen zijn. En zo besliste ik zonder veel aarzeling dat ik openlijk zou beginnen praten over mijn spirituele leven. Ik deed een oproep dat ik een volle maan cirkel wou organiseren en werd overdonderd door het aantal positieve reacties. Een wereld van diepe connecties en magische momenten ging voor me open. Nog nooit tevoren ben ik zo ontzettend mezelf geweest, en mijn leven is sindsdien zoveel mooier geworden.

Photo by Austin Chan

Wat is spiritualiteit nu precies?

Maar wat is dat dan: geloof? Spiritualiteit? Religie?
In tegenstelling tot de oude religies, ben ik ervan overtuigd dat die invulling niet dogmatisch hoeft te zijn. Mijn geloof is heel eclectisch en evolueert continu. Er zijn een aantal basisdingen waar ik altijd naar terug kom, maar verder dan dat is spiritualiteit iets wat je individueel bepaalt.

Wat dan weer wel voor alle vormen geldt, is dat je gelooft in iets groters dan jezelf. Je gelooft in iets dat buiten jezelf ligt. Een soort groter geheel. Dit kan een god zijn, een universele kracht, de natuur. De benaming is niet echt van belang. Het concept is dat je gelooft in iets wat groter is dan jouw eigen bestaan. (Voor het boeddhisme ligt dit geloof meer in het wegstappen van het ego, in functie van een hoger doel.)

Een groot deel van spiritualiteit draait ook rond vertrouwen. Geloven en vertrouwen zijn voor mij eenzelfde concept. Vertrouwen dat er bepaalde dingen aan het werk zijn voor jou, niet tégen jou. Dat vertrouwen zorgt er ook voor dat niet alles moet verklaard worden.

De spirituele beleving kan vaak gevonden worden in rituelen, gebruiken, locaties of attributen. Wat men echter vaak vergeet bij al deze elementen, is dat alles draait om intentie en mindset. Wanneer je een gebed of een mantra zegt, dan ben je eigenlijk je energie aan het richten op een bepaald doel. De verschillende vormen, namen en attributen hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde effect: ons dichter bij onszelf en bij elkaar brengen. Een onderliggende connectie opwekken wat we, naar mijn mening, als mens allemaal nodig hebben.

Daarnaast vraagt spiritualiteit ook een open geest. Eigenlijk begint het met een toegeving dat jij niet alles weet en kan verklaren. Je moet een nieuwsgierigheid aan de dag kunnen leggen en openstaan voor andere perspectieven dan waar je gewoon of comfortabel mee bent. Een religie zal je vaak een spiegel voorhouden en je op die manier dichter bij jezelf brengen.

Ten slotte is spiritualiteit een levensstijl. Je kan het niet compartimenteren. Wanneer je gelovig bent of een spiritueel leven leidt, dan zal dit doordringen in elke beslissing die je neemt of elke gewaarwording die je beleeft. Het is niet zoals een bril die je op en af kan zetten.

Hoewel er uiteraard historisch gezien voldoende voorbeelden zijn waarom we religie en spiritualiteit moeten links laten liggen, geloof ik sterk dat we spiritualiteit nodig hebben. We kijken vaak op een klinische, bijna praktische manier naar ons geluk, maar wat als nu net ons gevoel van geluk, rust, vrede, eenheid, etc. niet wordt geregeld door iets wat klinisch kan bekeken worden? Wat als geluk geen logica volgt maar iets volledig anders?

Wat is het verschil tussen spiritualiteit en religie?

Voor mij is er geen verschil. Ik denk dat veel mensen schrik hebben van het woord religie. Spiritualiteit is een groter woord voor alles wat we ervaren en eigenlijk niet wetenschappelijk kunnen verklaren. Religie legt die onverklaarbare verschijnselen aan banden door er namen en rituelen errond te creëren. Maar uiteindelijk gaat het over dezelfde principes.

Mijn eerste leraar zei: "Het kan de berg niet schelen langs welke kant je hem beklimt."

Wat is spiritualiteit voor mij?

Spiritualiteit heeft mijn leven al meermaals gered. Ik zeg vaak tegen mensen dat ik niet weet hoe ik mijn kanker had overleefd, ware het niet van mijn religie geweest. Wanneer ik praat met iemand die in niets gelooft en door een moeilijke periode gaat, dan weet ik soms niet wat zeggen. Zonder geloof moet het leven ontzettend zwaar zijn. Ik heb uiteraard alle respect voor mensen die atheist zijn. Maar ik heb altijd een connectie gevoeld met iets dat groters is dan mezelf, met mijn geloof.

Photo by Samuel Austin

Elk aspect van mijn leven wordt dan ook doordrenkt van spiritualiteit. Ik loop niet meer met een pentagram rond mijn nek. Ik heb hem gewoon op mijn rug laten tatoeëren. Rond mijn hals hangt nu een kristal. Die dingen zorgen ervoor dat ik me gesteund voel. Het is misschien een contradictie, maar mijn spiritualiteit zorgt ervoor dat ik veel meer gegrond en rustig ben. Zelf op de slechtste, meest hopeloze momenten kan ik steeds terugvallen op dat ene ding dat mij nooit in de steek zal laten. Al mijn kracht haal ik uit mijn spiritualiteit. Zoals die blauwe wezens uit de film Avatar voelt het alsof ik een onzichtbare kabel heb om mijn energie op te laden.

En in dat ziekenhuisbed heb ik letterlijk die energie door mij voelen lopen. Sommigen omschrijven het als geluk hebben. Anderen als een mirakel. Ik omschrijf het als vertrouwen. Op dat exacte moment heb ik iets groters gevoeld dan mij alleen. In een fractie van een seconde werd alles waar ik in geloofde bevestigd. De angst viel weg. De rust keerde terug en ik had een doel. Op dat moment heb ik van het universum een tweede kans gekregen.

De dagen dat ik op mijn kamer in mijn eentje naar Enya zat te luisteren, vreemde spreuken zat uit te spreken en een aangelegde voorraad wierook onder mijn bed had verzameld, liggen gelukkig achter mij. Vandaag is spiritualiteit voor mij vooral de connectie met mezelf en de mensen rondom me. Dat geloof en vertrouwen wil ik vooral als inspiratie doorgeven aan anderen. Zodat iedereen mag ervaren wat ik voel. Een constante staat van geluk, zonder angst en omringd door zoveel liefde.